Ads 468x60px

Sunday, August 5, 2012

Esok bukan sembarangan cuti!!


Esok cuti.. yeahhh, dan ia bukan sembarangan cuti biase tau, esok merupakan hari Nuzul Quran bersamaan 17 Ramadhan..

Jadi hari cuti jangan nak malas malasan plak yer, luangkan masa anda dengan membaca al quran dan berselawat ke atas Nabi


#Nuzul : bererti turun atau berpindah ke bawah
#Al Quran: bererti himpunan atau bacaan yang di dalamnya tehimpun atau menjelaskan pelbagai perkara.




Sabda Nabi S.A.W “ Dari Ibnu Mas’ud r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda : Orang yang terdekat denganku pada hari kiamat ialah orang yang paling banyak berselawat kepadaku.” ( Hadis Riwayat At-Trimidzi )



Dari hadith: [An-Nasa'iy/ 1292, sahih]
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali muhammad
Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya.





AYAT PERTAMA DAN TERAKHIR
Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq.
”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)


Selamat beramal
maniskan iman maniskan senyumannnn T_T








11 bakal falsafah:

Zufar Najib said...

Betul, cuti tidak dimaanfaatkan betul2. Rugi je dahla bulan Ramdhan ni. Oleh itu zufar syorkan baca entry ni lah die ade 3 part, ni part one yang berguna tuk di amalkan bulan Ramadhan ni, :P
http://mzufar.blogspot.com/2012/08/tips-download-taqwa-part-1.html

Nor Zilla Sensei said...

betul kn.. okay, sy terjah skrg :-)

LaLa mhdnor said...

betul2 :)

Penyuluh Perikanan said...

ini betul sangat berguna Nor Zila....
saya minta ijin untuk di COPAS yah....boleh kan...

terima kasih

M.sagha.MA said...

nice post...

Nor Zilla Sensei said...

PP: boleh aje, di izinkn
TQ all

inche hlovate said...

Kl tak cuti tapi sya amik cuti haha..
jom sama-sama kita beramal di bulan Ramadan ni

Mia Liana said...

ala zilla... kak mia tak cuti esok... huhuu

Hanif said...

Aku kerja!!!

Sop said...

Salam Nuzul Al Quran
Selamat beramal :)

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

salam Nuzul Al Quran