Ads 468x60px

Monday, May 28, 2012

MY PROFIL BACKUP NEXT TOP BLOGGER 2


Firstly, a lot thanks 2 my dear sister Ieyna Nasir sebab tersangat la rajin buat entry back up pasal kiter.. ececeh..maluuuu..hehe. Kiter bangga sangat dengan adik sebab secara tak langsung mempromoted belog kita jugak...heh

Nak tahu ni la yang di conclusion kan oleh adik Ieyna ni pasal kiter.. memang la belog kita paling simple sebab tu tak menang header paling gempak oleh Awie Omar...sob sob sob...kiter low profile je si adik manis..



Click gambar untuk tumbesaran..

Yang ayat kiter paling tak tahan, dia ingat sebaya dia, maknanyer kiter ni tua da la..hukhukhuk...memang dah berumur la cik Zilla wea.perasan nak muda lagi.. tapi kiter paling suka baca ayat last 2..hihihi..

Actually kiter nak mintak maaf sebab terlambat la nak memperkenalkan belog back up kita dalam segmen NEXT TOP BLOGGER 2 ni. Pape pun kiter nak jugak memperkenalkan kawan belog kita ni. even tak terpilih imuniti ni pun tak ape la, janji kiter nak memperkenalkan si adik manis kita ni.

Ni hah belog dia, cantik jugak la header dia dari header aku ni ok..ko hade???



Sambil2 gogeh belog dier,( usaha gigihnya kiter okayy...hihihi).  Rupanya dia pun nak jadi macam kiter jugak seorang kontraktor..go go baby.. chaiyook. Sekarang ni adik Ieyna ni masih lagi seorang student di UITM Iskandar perak,... eh2 ramai tau ex kawan2 kita dari sana. memang gempak la tempat Iskandar nie. Hah, untuk pengetahuan dia juga baru je menyertai dunia blogging ni. so jom kita pakat serang belog dia.hihihi. 


                                    Tengok tu, ceria jer si Ieyna nie..sorry tersnap this picture..hehe



Sambil sambil tu boleh la jenguk fesbuk dia jugak, tak kurang hebat nya komen2 yang dia dapat....

Semoga dapat merapatkan lagi siraturrahim antara kita dan blogger yang lain..









Sunday, May 27, 2012

TAHU TAK CPR JUGA BOLEH BUAT ATAS DIRI SENDIRI?? TERUTAMANYA KETIKA SERANGAN JANTUNG..

Let's say, pada lewat petang  anda memandu pulang (tentu sekali seorang diri) selepas kesukaran luar biasa di tempat kerja, anda benar-benar letih dan kecewa. Tiba tiba anda mengalami kesakitan teruk di dada dan mula merebak hingga ke lengan dan tulang rahang.

Ketika itu anda hanya berada 5km sahaja dari hospital terdekat, malangnya anda tak pasti sama ada sempat sampai di sana atau tidak

WHAT TO DO????

Setahu saya anda semua telah di latih melakukan CPR, tetapi tidak di ajar bagaimana hendak melakukannya pada diri sendiri kn?? kn??

How to survive a heart attack when alone??





Since many people are alone when they suffer a heart attack, tanpa bantuan, seseorang yang degupan jantungnya  tidak stabil akan mula pitam.... hanya 10 saat sahaja sebelum tidak sedarkan diri..

WHAT TO DO ELSE??

Answer... jangan panik, sebaliknya batuklah berulang kali dengan kuat dan bersungguh sungguh..
Tarik nafas dalam-dalam sebelum batuk... dan batuklah sedalam-dalamnya dan sepanjang-panjangnya seperti hendak mengeluarkan kahak dari jauh dalam dada..




Tarikan nafas dan batuk perlu di ulang tiap tiap 2 saat tanpa henti hinggalah bantuan tiba atau sehingga degupan jantung kembali normal.

Don't ever think that, anda semua akan bebas dari serangan jantung as your age is less than 25 or 30.... Hari ini, di sebabkan perubahan gaya hidup, serangan jantung tidak mengira umur....


Thanks for reading..




Sunday, May 20, 2012

PESTA CANDAT SOTONG, PULAU REDANG

Ting tong, ting tong... perhatian semua, di sini saya ingin menguar-uar(betul ke..??) kan kepada sesiapa yang berminat untuk mencandat sotong, di tempat peranginan Pulau Redang Terengganu ada menyediakan perkhidmatan ini.... sekarang ni tak tahu ada offer lagi ke tidak..hehehe

Kalau tak nak candat sotong pun tak ape, anda boleh la menghabiskan masa di sana dengan aktiviti aktiviti yang lain yang lagi best. Pernah kah anda sampai ke pulau ini??. sebab nya aku tak pernah..heh.bukan main lagi promote..hmm kepada sesiapa yang pernah sampai di Pulau ini boleh la kongsikan pengalaman anda di sini.. sharing is caring...tak gitu??


Sesiapa berminat nak bercuti di pulau ini boleh la contact number di atas


Ni antara aktiviti yang disediakan di sana, menarik kan.?? bestnya kalau dapat pergi ni.

Untuk sampai kesana, anda perlu la menaiki bot ini di jetty Merang, Terengganu.


Jetty Pulau Redang..




Penginapan Chalet yang selesa

Mereka yang sukakan aktiviti lasak seperti jungle trekking turut disediakan..hmm nampak menarik kn?? 


BBQ Bay pun turut disediakan..


Mereka yang berminat boleh la melancong di Pulau Redang. Bukan pada Pesta Candat Sotong sebenarnya.hehehe.. Just nak memperkenalkan tempat yang menarik untuk korang bercuti. Even korang semua da tahu lebih banyak dari aku pasal Pulau ni tak ape la, aku cuma nak share tempat yang menarik ini sahaja.Tak rugi tau pergi sana. aku pun teringin jugak nak pergi Pulau ni walaupun ini tempat negeri aku sendiri..cuma aku tak berpeluang je lagi nak pergi sana..... heh.









Wednesday, May 16, 2012

FANTASTIC NATURAL PHENOMENA

SAILING STONES



COLUMNAR BASALT


BLUE HOLE



Tuesday, May 15, 2012

PERKARA YANG MEROSAKKAN OTAK


P/s: Anda boleh la klip pada gambar untuk proses tumbesaran yer.. selamat beramal.

*Sesungguhnya pesan memesan itu sebahagian daripada ISLAM



Sunday, May 13, 2012

SWEET COUPLE


He comes every day at 10 o'clock to take her to walk.. 


Enjoy it....


Thursday, May 3, 2012

AKU DILAHIRKAN SEBAGAI PEREMPUAN....



Entry ini dicipta khas untuk segmen NEXT TOP BLOGGER 2..
Akan aku cipta sebuah karangan untuk memperihalkan tentang diri aku untuk dapat kan IMUNITI..(Cewah ayat tak leh belah)

**ada ker orang nak baca karangan aku nanti ni** time skolah dulu pun bukan main lagi, kalau bab2 karangan memang aku failed.!! jem otak nak pikir kan ayat panjang panjang. Dengan terciptanya ayat ni membuat kan aku teringat balik kenangan aku di denda dalam kelas kena pukul dengan pembaris di jari tangan sebab tak siapkan kerja skolah BM... aduhhh memang sakit giler sampai berdarah jari aku.memang aku ingat sampai sekarang nama cikgu tu.hahahaha. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Aku bersyukur dilahirkan sebagai perempuan, aku suka perangai aku yang manja manja ni(gediknya) sebab tu aku diberi nama Nor Pazilla Deraman. Aku mula di kenali ramai dengan panggilan Zila(Sensei),(nama lain tak di kenali ramai)hahaha. Hmm umur aku sekarang da separuh remaja iaitu da 25..remaja lagi ker !!! agak nye la. Aku dilahirkan Di Kuala Terengganu, Terengganu(orang ganu kite upanya)cakap loghat teganu kan payah plak nak explain kat korang..hehehe. 

Syukur alhamdullillah lepas habis belaja selama bertahun tahun dari sekolah rendah, menengah aku akhirnya lulus juga dan dapat menyambungkan pelajaran di peringkat Ijazah di UITM Shah Alam dalam jurusan Quantity Surveyor. Lepas tamat belaja tak lama jugak la aku duduk umah dan kata tak lama jugak la aku tanam anggur.... (mengganggur).

Selama lebih kurang 2 bulan tanam anggur aku akhirnya dapat tawaran berkerja sebagai Executive dalam bidang Oil and Gas sampai sekarang aku duk deal ngan client pasal nak jual beli minyak nak pegi jual kat pasaran gelap..jangan salah faham hanya deal pasal projek jer yer..hahahaha.

Bila masa lapang aku gemar dengan aktiviti harian aku iaitu memasak, aku akan cuba apa jua resepi yang aku rasa nak buat.. cuma rajin dengan malas jer.. nak nak time free je,  aku selalu jenguk blog DAPUR TANPA SEMPADAN ni. Sejak aku mula berblog awal tahun 2012 ni, ni lah antara blog pilihan aku...ngehh.. 

Aku gemar akan warna Biru dan Purple, kerana ia membuatkan aku rasa tenang aman dan damai..heh. Dengan kedamaian itu tambah pulak dengan masakan yang aku masak sambil menonton rancangan yang aku suka sekali iaitu Jalan Jalan Cari Makan membuatkan air liur ku jatuh bercucuran ke bumi.. marbellous..heh. peribahasa apa aku pakai ni.!!yuk..

Kalau la aku ada peluang dapat masuk hutan perkara yang aku nak bawak sangat ialah ubat nyamuk..(dalam hutan mana boleh manja manja da cik adik oiii.. eeee)..tak boleh bawak tu la..

hmmm yang aku nak bawak masuk dalam hutan sangat ialah pisau pelbagai guna 2 kot..ape ea, pisau lipat banyak banyak tu..haaa. yang 2 la kot aku nak bawak..boleh buat pelbagai guna.. survivor la katakan...heh. hahahaha..


***karangan yang tak berapa nak lulus.. dapat imuniti kah???***




Next Top Blogger 2

Aku telah sampai ke tahap keterujaan apabila aku telah terpilih dalam segmen Next Top Blogger ini,, ala ala Next Top American Model gitu.hahaha.. aku telah di beritahu oleh tuan punya blogger yang mencipta segmen yang menarik dan begitu kreatif ini,  yang aku salah seorang yang dipilihnya..



Terima Kasih kepada Awie Omar yang memilih saya untuk menjadi salah seorang finalist dalam segmen ini. Walaupun aku dapat tahu yang tema segmen ini adalah Survivor. mak aiii, aku da la tak pernah survivor masuk hutan ni...pernah pun tengok dalam tv jer. tapi aku tak perlu risau kerana survivor yang di maksudkan adalah bukan seperti yang di gambarkan, cuma survivor dari segi tugasan sahaja.. macam berat je tugasan itu..mampukah aku menjadi top blogger??? kita tunggu jer.hahahaha.. aku rasa aku tak mampu. namun aku tetap nak bagi sokongan pada awie, kerana beliau telah bersusah payah mencipta segmen ini.. betul ker??
ala kacang jela bagi Awie kn, sebab beliau telah pun mencipta segmen yang lagi hebat sebelum ini iaitu NEXT TOP BLOGGER MUSIM PERTAMA..

Aku cuma teruja di sini bila video yang Awie buat merupakan gambar aku yang keluar terpampang..hahahaha.. Berikut ialah senarai peserta yang terpilih..


                          


Selamat bersegmen...