Ads 468x60px

Tuesday, July 31, 2012

"Char kuey Teow Dejavu di Teganu"

Sempena dengan drama yang tengah hot di TV3 sekarang ni iaitu Dejavu di Kinabalu....hohoho.. tak semena mena aku bagi nama resepi masakan char kuey teaw aku ni resepi "Char kuey Teow Dejavu di Teganu"....hebakkk ah..ahaks..ala ala drama gituuu..maklum la orang teganu  :-) 

Resipi ni aku masak untuk berbuka puase semalam.. tapi hari ni baru terhegeh hegeh nak kongsi kat korang..mintak maaf la ye...tak de niat pun nak memakruhkan puase korang semua ea... T_T.. sekadar nak berkongsi resipi cincai yang aku gigih nak buat ni.....hihihi


Ehsan: kamera tepon Samsung murah aku je...so gambar tak bape nak cantik..hohoho.


Nampak gambar tu kan, so ni la resipi yang aku cipta sendiri, lepas makan tu memang menjilat jari dan pinggan2 sekali...memang ohsem la..(mood puji diri sendiri)..hihihi

Bahan-bahan :
Kuey Teow(mee) 
Udang( ikut suka bape banyak korang nak)
Ayam( nak letak bole tak letak pon bole. ni aku letak sikit nak mempelbagaikan lg)
Taugeh
Sawi( nak letak bole tak letak pon bole)
Tomato
Cili padi(nak pedas bole letak)
Sos tiram
Kicap pekat
Sos cili
Garam
Gula
Lada hitam (serbuk)
Telur(1 biji)

Bahan Kisar(untuk goreng):
Bawang merah
Bawang Putih
Cili Boh

Cara masak:


1.Mula mula rebus dulu udang sehingga kemerahan, bila siap toskan udang dan amik air rebusan udang itu..(air rebusan ikut banyak mane kuey teow yang nak masak)masukkan sos tiram, kicap pekat, sos cili n serbuk lada hitam secukup rasa kat dalam air rebusan tu dan kacau...biarkan seketika...

2.Untuk mula menggoreng, panaskan kuali, masukkan bahan kisar dulu ye. lepas tu masukkan udang dan ayam.goreng sehingga masak...

3.Masukkan air rebusan itu tadi, pastikan sebelum masuk air itu, pecahkan dulu telur kat dalam air rebusan itu dan kacau laju2 hingga pecah dan sebati(kalau tak nanti kuah tak pekat n tak cantik).pastu baru masukkan dalam kuali..

4. Then masukkan garam, gula secukup rasa dan segala sayur mayur dan kuey teow,. kacau sekejap then tutup api, kalau biar lama nanti cepat kering..

5.Da siap....tadaa


Faham tak? ye cikgu... faham!! (kalau faham anguk-anguk kepala cikit ye...hihihi) 


Selamat mencuba







Sunday, July 29, 2012

Olimpik 2012: Malaysia bangga dengan Nur Suryani, Jadi tumpuan Dunia

Walaupun dua hari lepas perasmian pembukaan Olimpik London 2012 baru je berlangsung, namun sambutan pembukaannye masih lagi terasa, paling part aku suka tengok David Beckam bawa obor api naiki bot... encemnyerrr..T_T. sambutan yang amat luar biasa..dengan obor api nya tak silap guna 216 obor tau. igat kan satu je, memang kreatif dan cantik la..ohsem sangat.. 

Namun ini bukan la kisah yang aku nak sampaikan, sebaliknye kisah penembak negara kite iaitu Nur Suryani Mohd Taibi.. beliau merupakan satu satunye atlit yang sarat mengandung yang menyertai kejohanan Olimpik ini... tabik springgg la kat dia ni, beliau menggunakan semangat Malaysia Boleh dalam menyemarakkan lagi penyertaan beliau dalam acara menembak ini.

Nur Suryani 

Namanya tiba tiba menjadi topik perbualan hangat di seluruh dunia, macam trending plak, apabila ramai mempersoalkan bakat dan keupayaan beliau dalam keadaan beliau yang kandungannye mencecah 34minggu.. bagaimana beliau bole lepas masuk olimpik?hmmm. tapi beliau tetap tidak mengalah, malah beliau berkata "Bagi saya, tiada apa yang mustahil. Ini suatu cabaran. Jika saya mengalah kali ini, saya kena tunggu empat tahun lagi. Mungkin, ketika itu, peluang untuk saya sudah tiada lagi."

Bila beliau menyertai olimpik ini, ramai pengkaji sukan di seluruh dunia ingin membuat siapa peserta yang pernah mengandung sepanjang sukan Olimpik di adakan. tapi malangnye tak pernah ade rekod... rasenye la.. 

Namun ade yang bagi sokongan dan ade yang mencemuh beliau, dan aku bangga dengan beliau dan ramai lagi yang memberi sokongan pada beliau... di bawah ni ade komen komen yang negatif dan positif bila beliau masuk pertandingan Olimpik ini..heh.






 Kredit: RS




"Bloglist Ramadhan 2012" by nor zilla sensei




Haa kali ni sempoi aje kita nak buat bloglist. Oleh sebab kite tak de link rakan rakan blogger yang kita tak sempat nak link kn, ape kata korang tinggalkan link korang kat ruangan komen belog ni.

dan saya pastikan belog anda di "Bloglist Ramadhan 2012" saya ini. yang tinggalkan link otomatik sy masukkan dalam bloglist saya k

syaratnye??

hmm xde ape ape syarat k..saya hanya memudahkan bagi saya dan anda semua untuk blogwalking...
tak  nak follow kita pon tak pe, kita tak paksa, kalau follow kita lagi kiter bersyukur...T_T

Sekadar nak merapatkan silaturrahim antara blogger blogger semua, 

List ini akan saya letakkan sampai penghujung bulan ramadhan...sebabnye saya tahu anda mesti ade post ilmu ilmu dan tips tips yang menarik sepanjang bulan yang mulia ini untuk renungan kita bersama. 
jadi senang saya nak terjah belog anda. 

Terima kasih..



p/s: tiada tarikh tutup selagi mendapat sambutan. yang pastinye bloglist ni akan stop sebelum raya..yipee..


Tuesday, July 24, 2012

Bulan mulia,dapatkan pahala.. Jom baca seketika Sejarah Ramadhan


Assalamualaikum..
       Jom baca seketika Sejarah Ramadhan dan amalan amalan yang perlu dilakukan pada bulan puasa ini, semoga ia memberi manfaat dan menambahkan ilmu saya serta anda semua. ..
Betapa ringkas dan padatnya ilmu ini. 

SEJARAH RAMADHAN
1) Ramadhan: ertinya panas terik
2) Bulan diturunkan Al-Quran dan disebut (syahru ramadhana)
3) Terjadinya perang Badar Kubra dan mendapat kemenangan.
4) Bulan dimana nabi mengambil alih Mekah dari tangan Musyrikin dan berakhirnya penyembahan berhala.
5) Didalamnya dipilih ada malam al-qadar yakni lebih baik daripada 1000 bulan.
6) Dipilih untuk ibadat puasa.
7) Dipilih untuk ibadat-ibadah lain (tadarus Al Quran)

KELEBIHAN BULAN RAMADHAN
1) Kamu akan di naungi Ramadhan. (bagi yang telah meninggal dunia terlepas dr siksa kubur)
2) Bulan penuh keberatan
3) Di malamnya ada lebih baik daripada 1000 bulan
4) Amal sunat sama dengan solat fardhu
5) Manakala solat fardhu mendapat 70 kali lipat ganda
6) Bulan sabar dan pahalanya adalah syurga
7) Bulan menambah rezeki
8) Memberi buka puasa banyak pahala
9) Bulan ampunan – doa yang paling makbul iaitu doa sebelum berbuka puasa. – juga doa pada sepertiga malam.
10) 10 hari pertama adalah mulanya rahmat, 10 hari pertengahan – pengampunan, 10 hari terakhir – kemerdekaan api neraka.
AMALAN-AMALAN DI BULAN RAMADHAN
1) Mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan
2) Menyiapkan pakaian untuk Ramadhan[untuk solat] 3) Niat puasa sebulan pada permulaan Ramadhan [dikawatirkan ada hari yang terlewat tanpa niat]
4) Hendak tidur bacalah 4 ayat terakhir Surah Al Kahfi supaya dapat bangun malam
5) Berazam melakukan Terawih
6) Bertadarus secara bersemak (bukan sendirian)
7) Solat berjemaah setiap waktu
8) Solat jemaah di masjid/surau
9) Amalkan Qiyamulail walaupun pendek
10) Sahur diwaktu akhir
11) Sahur – untuk mengelakkan pada siang tdk terlalu payah, elakkan makanan pedas dan tutup sahur dengan air susu
12) Mandi Janabat sebelum Imsak
13) Kurangi tidur
14) Tunaikan Solat sunat fajar (Solat Sunat Subuh)
15) Tunaikan Solat Dhuha
16) Tidur waktu luang (satu jam sebelum Zohor)
17) Tunaikan solat Rawatib
18) Jaga pancaindera
19) Elakkan gosok gigi pada waktu petang
20) Hadiri majlis ilmu
21) Berbuat baik pada ibubapa
22) Isteri hendaklah taat pada suami
23) Banyakkan bersedekah
24) Berbuka dengan 3 biji kurma dan air yang belum dipanaskan oleh api
25) Berbuka bersama orang tua
26) Undang tamu berbuka
27) Kurangi berat badan
28) Banyakkan i’tikaf di masjid (lelaki saja)
29) Perbaiki hubungan suami isteri
30) Perbaiki hubungan dengan tetangga
31) Isteri jauhi dari keluar memakai makeup dan perhiasan
32) Elakkan berbelanja berlebihan
33) Kuatkan kesabaran
34) Banyakkan selawat, istighfar, bertasbih
35) Berazam beramal (pada malam Lailatul Qadar)
36) Membangunkan anak dan isteri di mlm Lailatul Qadar
37) Elakkan menonton TV yang mengandung nafsu
38) Elakkan mendengar radio berunsur hiburan
39) Berdoa dengan nada lembut dan khusu’
40) Jauhkan bercumbu dengan suami/isteri siang hari
41) Mendoakan ibu bapa baik yang hidup atau yang meninggal dunia
42) Melazimkan solat tepat waktu
43) Elakkan sebelum berbuka berjalan jalan yang menjadikan pandangan liar
44) Elakkan banyak berhutang
45) Melepaskan perasaan sedih melepaskan Ramadhan ditakuti tidak bertemu lagi dengan Ramadhan akan datang
46) Tunaikan zakat fitrah

Salam Ramadhan Al Mubarak


Promosi McDonald's Chicken Foldover beli 1 percuma 1!!!

Salam

Walaupun busy tapi sempat lagi nak share sesuatu dengan korang

Anda peminat McDonald's? tentunya anda tak rugi, kerana sekarang ini McDonald's hangat mempromosikan iaitu Chicken Foldover beli 1 anda akan dapat percuma 1!!




Ape yang anda perlu buat, cuma cetak link pada link inihttp://mymcd.com.my/coupon/?page=July12/foldovercoupon.png dan pastikan anda cetak kupon pada link itu sahaja. atau ianya tidak akan sah!!! Kupon ini hanya sah pada 12-25 July 2012 sahaja.

Cetakan hitam putih juga di terima
ia terhad pada satu kupon bagi setiap satu resit pembelian. mudah sahaja, tampilkan kupon ni, beli satu Chicken Foldover ala carte, dan anda akan dapat percuma satu Chicken Foldover.. 

saya dah redeem, anda bila lagi?hehe

Sila jangan lepaskan peluang....cepat selagi tarikh belum tamat.


* kepada yang nak share dipersilakan, pastikan anda linkkn dan kredit blog ni skali hokey..maceh

Cth: kredit to: Nor Zilla Sensei










Tuesday, July 17, 2012

Hadiah dari PETRONAS sempena Ramadhan

Assalamualaikum..

Readers kesayangan...T_T.. untuk yang menjenguk belog ni la, ecece..yang tak jenguk readers kesayangan jugak sebab dia jenguk belog yang lain..kira adil la kan..kan :-)...baik pulak hari ni..('-") 

Kali ni, kite nak bagitahu kite nak off da belog ni..sob..sob.. off?? nak delete belog kah?? ohh tidakkk,.. kite masih lagi sayangkan dunia blogging ni, :-) sayangkan lagi readers dan rakan rakan followers lain tau..tau..:-)

Cumanya kita nak bagitahu yang kite nak off cuti berblogging selama beberapa hari tau, jangan sedey tau,sob sob sob.(.ala tak ade orang la nak sedey kalau hang ni tak berblog pun.. ade orang kesah!!).. hmm.

Tak ape.. kite off pun sebab kita dapat tawaran projek dari PETRONAS.. bole dikatakan hadiah sempena Ramadhan la, nanti dapat duit raya lebey..hehehe..  so kite sibuk la cikit. nak pergi meeting, course nak arrange, nak dapatkan manpower, nak arrange schedule lg, date dengan client :-)ecece.. (ni tak termasuk list k).



Papepun rakan rakan blog, if ade berita kasitau tau, ade segmen segmen ke,rajin rajin la taggg kite ea... hehe.:-). 

If ade pape info just linkkan entry kat ruangan komen or shoutbox kite ni..hokey..saya sayang kamuuu..insyaAllah ade mase terluang saya join segmen or terjah belog korang balik..:-)

Sebelum mengakhiri kata kata ni, macam speech kat stage plak..:-) saya nak ucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan yang penuh barakah yang akan tiba tak lama lagi..selamat berpuasa dan selamat beribadah kawan kawan ea.. JazakAllah Khairan


Salam :-)





Sunday, July 15, 2012

Terserempak Justin Bieber n He's GF kat Shopping Kompleks??

Ini kisah bukan la pasal hiburan, cuma kite nak promosi negara kesayangan sendiri,hahaha.. terkejut kite nokss penyanyi remaja tersohor dari luar negara datang beli belah kat sebuah shopping kompleks kat negara kite ni..

Hmmm siape tak kenal penyanyi Justin Bieber ni(yang tak kenal bagusla).. bukannye datang sorang sorang nokss, dia datang dengan awek dia lagi.. sape tak kenal mek Selena..yang super cute itu..hihiihi

Khabarnye dia datang sempena ade satu konsert sekian sekian ni kat negara kite ini...I tak perlu la perkenalkan konsert itu. cuma nak citer la, baguslah diorang pun sudi pergi beli belah kat mall itu..berjalan berdua tanpa ade pak guard bagai....ini menunjukkan tempat kite ni selamat dan selesa.. mungkin diorang ni low profile kot.. 

dari jauh je, tak bape nak nampak u olls..hehe

Suka tengok diorang ni, romantik gitu.walaupun tak jumpa depan depan just dapat tengok gambar je kira ok la..hehehe. I bukan peminat fanatik dia pun hokeys...

Couples ni dengarnye singgah masuk satu kedai ni, siap beli satu barang mahal lagi.maklumla setakat ratus2 2 mainan je kot diorang ni

Barang ape yang mek selena beli tu yer??
sampaikan resit pembelian pun dipampang oleh sesetengah belog nokss...agaknye nanti femes tak kedai itu??..


Mungkin ramai yang pergi konsert Bieber ni, maklumla, pergi tour pun mek Selena pun nak ikut yer..takut Bieber di rampas kot?? hehehe. 



Kredit to RK


GIVE AWAY Creative's Wardah Handmade

Permulaan entry bagi minggu ini..

 tak nak bebel banyak banyak.. 

nak join segmen..sebab tertarik dengan giveaway beliau.hehee


Klik BANNER untuk join..

jangan risau, syarat syaratnye senang aje.. jom ramai ramai join untuk memeriahkan lagi semen beliau.

~~~salam ukhwah~~~






Thursday, July 12, 2012

Segmen: JOM TAMBAH FOLLOWER by SANDRA !


Assalamualaikum..

Kali ni nak join segmen lagi..



Klik banner untuk join.

Tag: Hazwani
         Mia Liana

Tuesday, July 10, 2012

OMG!!..Model dan Blogger femes Iena dan Ieda Mansor jadi my follower!!


Amaigad!!!...amaigad!!! menjerit bagai lagi terharu dan tak terkata lagi... sambil menutup mukaku dengan kedua tapak tanganku keharuan...ecece..  sekali lagi terpacul ayat ni dari mulut aku, selepas satu dari blogger femes komen pasal entry aku sebelum ni! 

Kali ni terjadi lagi muka terkezutt ituww.. bila seorang lagi, bukan sorang kot..kira dua orang la (twins) yang femes yang sentiasa mengisi majalah majalah kat Malaysia ni sape lagi kalau tak bukan Iena dan Ieda Mansor(ayat tak le belah macam rancangan tv plak)..diorang sudi menjadi folower aku..huwaaa..sambil air mata  meleleh..(tipu)..hehe...yipeee

see..taraa..


See walaupun aku punya folower tak seramai blogger lain tapi aku terharu dan memadai dengan twins yang super georgeous, cantik, cute, macam macam lagi la yang tak dapat aku gambarkan betapa cantiknye diorang ini..memang tengok diorang mata takkan terkelip kelip la..fuhhh. awesome!! Thanks beauty girls..


See diorang punyer belog..nice kan. jelesnye aku kalau ade kembar ni..


Mak ai, masih lagi terkedu, terharu tak terkata.. aku rase mesti tido aku tak lena malam ini teringat kan twins ini.. harap harap aku dapat mimpi boleh bergambar dan bergaya model dengan twins ini..huhuhu..dasyat tak mimpi aku??. maklum la, dapat bergambar belakang tabir dengan diorang pun jadi la..

See korang boleh teka tak mane satu Iena dan Ieda?.. i still confius lg.hehe


Iena Mansor



Ieda Mansor

Tengok la perbezaan diorang.. rasenya tak ketara sangat kot..tetap confius kalau jumpa..hehehe..Cantik kan feeling and ekspresi muka diorang. memang sesuai la jadi model...Finally, thanks a lot my twins, kerana sudi folow belog kita yang tak seberapa ni.. salam ukhwah dan selamat maju jaya dalam bidang yang di ceburi..

Hugs korang ketat ketat







Monday, July 9, 2012

Pencarian Super Bloglist 2nd Half Year 2012 by Blog Fadzmie

Salam

Join segmen lagi...yihaaaaa..

Klik Banner untuk join..


Closing date: 1 Ogos 2012

Topup RM50 di sediakan untuk 3 blogger bertuah..

Tak rugi kalau join..

Sunday, July 8, 2012

" CONTEST KE 3 HAZWAN HAIRY"

Wah terujanya saya nak mengikuti segmen Hazwan Hairi nih. Orangnye sempoi jer...............(saya tipu..lalala)..hihihi

Kali ini memang menarik perhatian saya nak join, sebab banyak hadiah hadiah yang menarik di tawarkan oleh si Hazwan ni...

Setakat ni tak pernah lagi saya tengok orang buat segmen kasi hadiah sijil penyertaan tau..tau...tau.

dok caye?? tengok ni..

contoh sijil k..

dan ade lagi hadiah yang di tawarkan yang tak kurang hebatnyer..hohoho.
So jom sama sama join segmen ini..


Klik banner kat bawah ni untuk lebih detail hokey..


Nyatakan kenapa anda suka masuk blog hazwan hairy?

Of course saya suka terjah blog dia ni, sebab kitaorang pernah sama join segmen NTB 2 yang di anjurkan oleh blogger Awie Omar..jadi saya mesti sentiasa tahu perkembangan blog Hazwan ni. lebih lebih lagi suka tengok bila beliau terpilih untuk masuk majalah, jadi mesti saya nak tengok ape kisah dia dalam majalah ituwww..hihihi.. 

ok...i'm join..yipee


Segmen : Jom tingkatkan follower by Hanis

Salam...

Arini nak join segmen jer.. nak bagi support pada adik Hanis..moga2 dia berjaya dalam exam..amin


Nak join: klik Banner k!!

Cara-cara penyertaan :
1. Buat satu entry bertajuk  "Segmen : Jom tingkatkan followers by Hanis"
2. Copy link entry anda dan paste di ruangan komen entry beliau.
3. Di shoutbox beliau tidak layan  yer

Kalau korang masuk segmen ni , korang dapat tambah followers korang and ada hadiah untuk blog peserta yang awesome ! 8 orang pemenang akan dipilih mengikut random.org 
So , kalau nak , kene follow and like fanpage yang sponsor tu jugak.

Ni tukang belog yang anjurkan segmen ni.hehehe..









Wednesday, July 4, 2012

Wordless Wednesday#

High blood pressure or low blood pressure???

ukur menggunakan alat ini....amende ntah name dia..



Selepas ukur pressure blood... 

What is the measure mean?
High or Low pressure? hmmm

(I rase I normal kot...)






Tuesday, July 3, 2012

ALAM PEKERJAAN..BESARNYA TUGASANKU....

ASSALAMUALAIKUM....

Alhamdulillah sepanjang bekerja hampir setahun ni, kali ini aku diberi kepercayaan untuk melaksanakan projek projek di tapak.mak ai, semakin berat tugasan aku ni..dah la sebelum ni keje aku mari ofis bertenet, makang(ayat ganu kiter skali bohh) dan tido je manjang..ahaks.. selama ini aku hanya makang gaji buta..ye dok?? buat jugak keje hokey..

Kali ini bos bagi aku handle project direct dengan client, nak kata project kecik tidok la jugak, project jutaan jugak la...ngeee tergigit jari...bila level kita dah hampir engineer ni mula lah di beri tugasan besar..mula mula tu memang rasa takut dan berdebar tahap gaban.. tapi alhamdulillah..aku berdoa padaNya minta bagi kekuatan dan permudahkan kerja dalam melaksanakan tugas yang di beri ini dengan baik...amin.. 

Nak pergi site sibuk bergambar dulu..hehe

Aku bersyukur dapat di beri peluang ini,di samping itu aku dapat belajar bagaimana cara nak berurusan dan cara nak handle project besar ni.. Kalau pergi site tu jangan cakap la,maklumlah, pekerja pekerja aku ni macam macam ragam.... kalau di ofisnya ragam di ofis la..nak nak ade pekerja yang macam ni

Pekerja 1: Hai cik adik Zila, boleh berkenalan?
Me: tak boleh!
Pekerja 2:Mintak no telefon bole?
Me: bole, amik no ofis ni..segala urusan dengan saya cal ofis k.
Pekerja 3: Zila, jom kita pergi makan dan dating..
Me: Nak makan bole, siapkan kerja dulu, nanti saya buat kenduri kita makan ramai2.

Fuhhhhhh.....begitu la cabaran cabaran yang perlu aku lalui.. dah menjadi asam garam bagiku.. Ya Allah, kau kuatkan lah semangat hambamu ni.. Walau apa pun cabaran dan risiko yang aku lalui ini, aku tetap bersyukur  dan berterima kasih pada bos aku dan pada ofismate aku yang banyak membantu aku dalam melaksanakan projek ini. 

Mereka yang banyak membantu aku... WANI dan YAYA(kiri)..time ni semua sporting...hehe..lov u la..


Please doakan saya:
1. Doakan saya berjaya dan dapat menyiapkan tugasan projekku ini dalam masa yang ditetapkan...(harap2 tak ade extension of time)
2. Doakan aku supaya di permudahkan dalam melaksanakn kerja.
3. Doakan aku dapat banyak banyak lagi projek..teheeee..


 Kepada mereka yang mendoakan saya, terima kasih banyak banyak.. 

hugs kamu ketat ketat..




Sunday, July 1, 2012

TIPS: CANTIK MACAM DATO SITI NURHALIZA

       
Alhamdulillah... Hari ni berkesempatan lagi untuk mengeluarkan entry... secara tak sengaja gigih gigih melayar youtube nak cari lagu lagu Dato Siti terjumpa la video ni... kali ni saya nak berkongsi tips dan petua yang di amalkan oleh Dato Siti sendiri....

Mesti semua tertanya tanya macam mana Dato Siti mempunyai kulit yang mulus tulus dan gebu itu...(erkk geram rasa macam nak cubit cubit jugak pipi dia..kan?) 

Pastinya tersimpan seribu satu rahsia kecantikan dari beliau sendiri... tentunya selain menggunakan produk yang beliau keluarkan sendiri sebagai produk kecantikan harian beliau......

Jom saya kongsikan dengan anda semua dengan menonton video ini.....




                         
P/S:Bersyukur dengan kurniaan Allah ke atas diriku.. amin





Segmen :Jom Tambah Follower Blog by Mizz Wenn


Klik banner untuk join>>

Simple macam syarat syarat dia..hehe