Ads 468x60px

Tuesday, October 16, 2012

Nuffnang bergaduh dengan Adverlets


Adverlets bergaduh dengan nuffnang hanya dalam blog ni je ye.hehehe.bukan kat luar tau..
Sebelum tu, kalau2 mane yang perasan yang kawan rapat dengan blog ni la,

sebelum ni saya ade pasang dua iklan dalam satu mase. iaitu adverlets dan nuffnang.

Cerita dia camni. mase mula2 start blogging dulu sibuk la kan terjah blog orang tengok ramai yang pasang banner bergerak gerak tu, ape ke mende tak tahu la.jadi buat saya tertanya tanya.

jadi search punya search rupanye ia adalah iklan, dan bole dapatkan bayaran.
terus la mata saya jadi makin bulat bersinar la kan bila dengar je bole buat duit..

terus la nak buat jugak, mula mula terpikat dengan nuffnang ni. nah amik 3 sekali aku letak iklan kat dalam tu.punya la syok..
contoh iklan dari nuffnang berdasarkan entry yang di post di blog masing2.


then tetiba dengar plak ade persaingan iklan setanding nuffnang iaitu adverlets. gogel2 tengok ramai jugak yang pakai ni.

ape lagi terus tukar pakai dua sekaligus kat dalam blog ni.. ape yang sedihnya,
status glitterati saya terus terlucut...dah turun pangkat...ahaha.

Contoh iklan dari adverlets

Now, seriously it make confius. arghhh rase nak tarik tarik je rambut ni sambil gigit jari. saya jadi tak tetap pendirian ok nak amik yang mane satu.

So saya buat la kajian kan, saya tahu ramai kat luar sana tu dah banyak tahu pasal ni..

tapi saya nak kongsi jugak la info menggunakan kedua dua iklan ni....even saya pun belum dapat payment lg dr dua dua pihak ni.ahahaha.


Nuffnang

Bagi saya, kalau korang yang baru nak berjinak-jinak dalam dunia blogging ni, lebih baik korang prefer nuffnang daripada advertlets. Sebabnya, blog korang masih lagi baru. Jadi content pun belum banyak, apatah lagi nak cari trafik kan?
Nuffnang akan bayar korang berdasarkan trafik dan jumlah klik. Walaupun trafik korang sikit, tapi mereka tetap akan bayar mengikut masa kempen sesuatu iklan tu ada dalam blog korang. Tapi jangan lah main klik-klik iklan di blog orang lain. Ia boleh merugikan syarikat nuffnang tu sendiri. Kalau nuffnang dah lingkup, korang nak join apa pulak nanti?
Memang pada awal nanti earning memang lambat naik. Tapi lama-lama nanti, bila dah ada content blog yang best dan trafik yang mantap, korang akan diberikan buffered earning. Ini yang membuatkan earning korang akan bertambah masyuk.
Kalau korang nak pasang iklan nuffnang, pastikan korang tidak pasang iklan advertlets dalam satu blog yang sama. Ini akan membuatkan status glitterati korang akan hilang. Banyak keistimewaan status glitterati bagi nuffnanger tau.
Adverlets
Bagi saya, sesiapa yang rasakan blognya mempunyai trafik yang mantap sampaikan boleh jejak 100 visitor setiap hari, bolehlah cuba pasang advertlets ni. Advertlets ni akan masyuk bila trafik korang tinggi. Kalau nak cecah RM0.50 pun senang walaupun blog korang tak berupdate. Asalkan trafik mantap.
Yang tak bestnya advertlets ni, dia tak ada analytics macam nuffnang. Jadi terpaksalah guna google analytics kalau nak tahu keyword dan trafik korang. Analytics trafik advertlets pun simple je.
Jadi dengan ape yang simpulkan, so lebih baik la saya setia dengan nuffnang dulu, sebabnye trafik saya masih lagi belum tahap tinggi.masih lemah lagi. nanti trafik dah gempak mungkin akan beralih arah pada advertise lain kan.hehehe.
Yang pentingnye, isi kandungan blog korang adala segala galanya.

p/s: semua ni hanya iklan semata mata ok. jangan la sebab ni niat korang berblog lari dari niat sebenarnya... teruskan blogging dengan ikhlas.
kredit:aizudin






101 bakal falsafah:

hazwan hairy said...

eh xpernah tau pn pasal edverlets tu..hahaha..nmpk sgt bru :p

Afasz said...

namo gaduh 2 la.. isk

awk nampak akak ipar ngn abg ipar sy di channel brpa? bile ye? kot2 sy leh tgk ulangan di tonton.com

Sue-Rya Qistina said...

hehehehe..saya mmg pengguna setia nuffnang. wpun dpt ciput, tapi bak kata pepatah, sikit2 lama2 jadi bukit. hehehe

Hazwani Harun said...

aish,,xbole biakan diorang bergaduh ni..hehehe

Eca Dwinky Asha said...

ada yg kata advertlets tu scam..dlu ada letak,smnggu dpt 50sen,tpi status kt nuff jdi non-gli....terus buang.

Encik H said...

2nd!!

Encik H said...

baiklah..saya akan pasang iklan mulai minggu2 depan.. $_$

man said...

ooo tq for info..nanti kita blh tkr2 cerita masing2..hehehe

TiranaAduka said...

salam..
Moga sukses dgn nuff.. Tirana aduka dah take out nuff dari blog ta tu...

Nice info.thanks sudi kongsikan disini..
Semoga kencang earning skrang..

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

Tapi, alhamdulillah rezeki nuffnang yang ada setakat ini walaupun tidak banyak

dya bunga said...

dya skrg ni masih dgn nuffnang.haha

Khalilah MNor said...

Ouh, baru kena lucut ke? Teringin jugak nak menambah iklan yg comey kat blog. Tp, dpt nasihat tak boleh curang... Huhu sebelum ni pernah kena tarik status glitterati jugak, tapi pihak nuffnang kate sbb penukaran/perubahan layout dan template blog secara mendadak. Huhu walau sekarang teringin nak tukar template lagi, tp takpelah. Janji content blog mesti ade... InsyaAllah:)

CikNana said...

jgn bgaduh bah.hehe

Niswatus Solikah Samik said...

jelas sangat info pasal kedua2 nya! suka! baru tau wujud nya adverlets tu! hehe... :)

Budak Nakal^ ^ said...

koz pernah dilucutkan pangkat sekali haha mmg byran iklan per klik dia beri rm0.15 sen je hihi

Kesuma Angsana said...

gd sharing ni dear utk blogger baru cam KA Ni !

hainom OKje said...

OOO.... cam tu eh Zilla.... OKje pun bukan paham sangat he...he.... kalau macam tu kata Zilla macam tulah jugak kata OKje ...he....he....(mcm lalang.. ikut orang!)
Cuba satu-satulah kan...

Nor Zilla Sensei said...

eh yeke tak tahu..xlogik la. HH kn lebih makan garam dr kita.haha

Nor Zilla Sensei said...

tak gaduh da buat sementara ni.hehe

Nor Zilla Sensei said...

bagus kak sue. nak sabar menunggu tu la.aish

Nor Zilla Sensei said...

xbg gaduh2 da.hehe

Nor Zilla Sensei said...

aah sb nuff xbole menduakan dia. dia manja sikit.kena jaga.hehe

Nor Zilla Sensei said...

pasang nt ea. baru jadi lg semangat berblog.hehe

Nor Zilla Sensei said...

xyah nak secend la.hahaa

Nor Zilla Sensei said...

ahhaha.. sama2 tukar ye.br xkering gusi.ahha

NM02 said...

salam kenal. singgah terus follow. jom tukar link, citer dan pendapat. kalu tak keberatan, moh singgah umh saya plakss... hehehe

Nor Zilla Sensei said...

wslm...tq. nape xguna nuff da?

Nor Zilla Sensei said...

alhamdulillah..bagusla.jom sama2 klik.hehe

Nor Zilla Sensei said...

kekalkan k.jangan menduakan nuff. :-)

Nor Zilla Sensei said...

eh, penukaran template pun bole jejaskan status glitterti ke?.menarik ni.

Nor Zilla Sensei said...

ok..xgaduh2 da.hehe

Nor Zilla Sensei said...

hehe..utk blogger baru mungkin br tahu la kot.:-)

Nor Zilla Sensei said...

tau xpe, ni pun klik dia dpt 0.15sen je dr sebelum ni.
skrg nak cuba setia la

Nor Zilla Sensei said...

tq KA.

Nor Zilla Sensei said...

takpe sis.buat2 faham la yer.haha.tak lama dah tu nak gempak.ahaha

Dunia Wilma said...

Wilma tak pernah dengar tentang Adverlets...
Nice info Zilla...
Thanks for sharing it :-)

Syaifuddin Alias said...

haha...
sebenarnya , nuffnang ni sensitif ..tak mahu ada macam persaingan ..
jadi , better letak nuffnang je dan kalau rasa adverlets better, letak jelaa..

BTW : Nuffnang lebih baik

abg cik said...

ada yang kata advertlets ni tak bayar lah zilla ,

boni kacak said...

hmm...takpelah..elok stick dengan nuffnang je..hehehe..lagipun ada cerita tentang adverlert ni...

inche hlovate said...

ye sya setia pada inche nuffnang..

Encik H said...

err...3rd..:|

Encik H said...

hahaha xde la..buat masa ni x terfikir pun nak letak iklan..

Bro Framestone said...

Wah mantap juga entry ini... Nak share juga la..

Dulu bro pernah guna Nuffnang. Ok la sebulan dapat beberapa puluh bergantung pada jumlah BE yang diterima.

Then... Macam kecewa dengan Nuffnang, Start pasang Innity, ok la.. income sehari pun berbelas ringgit kenkadang berpuluh. Sebulan boleh dapat beratus juga

Di sebabkan Innity ini ok, so bro pasang sekali dengan Advertlets. Dapat juga sehari dalam 50sen ke singgit. Jadi la dari tiada.

Dalam masa yang sama bro pasang google adsense.. dapat juga dalam beberapa sen sehari tapi dalam matawang dollar.

hazanis said...

tak tahu nak pilih di antara dua...last2 pilih nuff...huksss

Mohd Shafwan said...

keja gado ja diorang.gado pun ok juga.tp naikkan la kadar bayaran.hahha

http://shafw4n.blogspot.com/2012/10/zakat-pendapatan.html

piko ija said...

pndai wt duit nie....kite x taw pn adverlets..nuffnang lagi la..:)

Si Matatajam said...

Nice sharing dear..status gliterati tu mmg penting tu hi hi,,

Momo said...

aku setia pada nuffnang....;p

Sue PeLik said...

saya pakai nuf! huhuhu sebab? yang lain mana tau huhuhuhu

[PCL] said...

kena ada ketetapan pendirian..hehe, tak salah kalo nk mengkaji..the best way kalo kita dah tahu segalanya...

p/s: ..follower terbaru itu spesel buat pcl.

Nor Zilla Sensei said...

salam.. udah tukar singgah :-)

Nor Zilla Sensei said...

welcome wilma:-)

Nor Zilla Sensei said...

aah kn..setia kt dia dulu la.tgh tgu status glitterati bertukar ni,,huhu

Nor Zilla Sensei said...

aah ade dgr org mengadu pasal ni jgk :-)

Nor Zilla Sensei said...

setia pd dia dulu la.haha. ade kes ke? ce citer?

Nor Zilla Sensei said...

nanti tukar lain plak ea.haha

Nor Zilla Sensei said...

ini lagi satu..suka betul dgn nombor.:-)

Nor Zilla Sensei said...

haha..sila2 share.
banayk mcam pngalaman je ni.
kena belajar dgn bro lg la

Nor Zilla Sensei said...

heheehe..aah ade nampak mekchah aritu pasang dua jugak.

Nor Zilla Sensei said...

tau xpe, kadar bayaran kena naik la. ni suka majuk2:-)

Nor Zilla Sensei said...

hahaha...masalahnye duit kita belum dapat lg ni

Nor Zilla Sensei said...

aah sis. tgh tgu naik pangkat balik ni.dia xth lg sy dah tukar kot.ehehe

Nor Zilla Sensei said...

wah bagusnye :-)

Nor Zilla Sensei said...

xpe, janji ade.hahaha

Nor Zilla Sensei said...

aah kn..ni tak tetap pendirian lg ni nak guna yg mane.hehe
oo ok, bertuah folower tu :-)

Buatbest said...

nuff selamanya..~ tak tau nape syg sngt kt nuff tah la..

ngee~

hazwan hairy said...

shout zila xleh guna lah...xdpt nk infom..haha...ada lah bloglist..

.::: Princess MOMOY :::. said...

nuff je kot kalau blog momoy
itu pun baru je parking nuff =)
dear shoutmix dear x berfungsi
~
oh dear. wallpaper tu bukan K-pop dear.
tapi japan fashion gyaru guru, the tsubasa =)
semua tentang japan fashion momoy suka
kpop ni kurang suka

abg cik said...

menabung maxis sinii

Encik H said...

aik..kenapa komen ni kat sini pulak? sebenarnya nak komen tempat 2nd yg atas tu..zzzzz

inche hlovate said...

okay tak thu nk komen kat mne hihi

hainom OKje said...

Lifebuoy... satuuu...hu...hu.... kemana gi ni...senyap je...

kiera'sakura said...

saya tak bukak pun nuffnag tue ntah bpe sen la ada dlm tue hihihihi

Jna marcello said...

kenapa laa sy sampai skrng xfaham semua ni ;/

[PCL] said...

wifey aii lah cik zilla :)

Hanif Idrus said...

Saya suka nuffnang buat masa sekarang!!

baby lydia said...

Salam sayang n Salam kenal dya follower sini iyer

Nasuha said...

ada beza ye..

beckhrooy said...

antara 2 tu aku plh nuffnang..

Mia Liana said...

kak mia sekarang guna google adsense je.... huhuh nuffnang memang macam gitu kalau ada iklan lain di blog, status glitterati terus terlucut....huhuh

ayut said...

:) siap bergaduh bagai..hihi..

fandyzblog said...

Salam, better try nuffnang dulu.. walau pun tak byk adelah rezeki tu :)

Wak Gelas™ said...

blog wak X pakai iklan apapon jugakk.. uuhHUu

Arjuna Silvera said...

apa pun happy blogging...

teratai said...

Setia dgn nuffnang dr dulu hingga sekarang.BE ada je dr awal thn hingga sekarang! Kadang2 tu pihak admin nuffnang dtg check sebelum beri BE baru kot2 ada letak iklan syarikat lain! So setia pada yang satu~nuffnang:)

Kaio said...

fuh. ini mesti dah masyuk buat iklan dengan nuffnang ni. so, ada entri pasal google adsense tak? boleh share?

http://kaio.my

TiranaAduka said...

Ada je pasang kat blog yang lagi satu...
Untuk blog yang biasa Norzila datang tu mmg tak letak...

Nape....? tak peceye......

nak belajar la dengan Cik NorZila ttg Nuff ni.....
Boleh tak

TiranaAduka said...

Hahhahaha...

Satu untuk cik NorZila disini dari TA

TiranaAduka said...

Rasanya tak kot sebab kalau kita still keep in touch dengan pihak nuffnang... dan e-mail setiap minggu..tak de masalah dengan status gelihati tu..
Try la e-mail..

kalau tak berjawa dapat balasan dari pihak nuff,,,hantar tiket lagi....4 6 8 kali pun tak pe..

Insya-Allah ada jawapan dari pihak nuff tu..

TiranaAduka said...

@Niswatus..
Adverlet ni dah lama sebelum adanya Nuffnang....
Kalau kita pagebiu banyak leh lah guna adverlet...
tapi nuff lebih selesa kot buat Niswatos Solikah...

*memandai je Saya ni...hehehheheheh

TiranaAduka said...

@KA
Pergh.... sis lagi otai bah....

TiranaAduka said...

@sis Hainom
Sambil blogging sambil menjana income.......
Biasalah bagi pemula.....
Lebih bersemangat jikalau dah ada dan rasa cek dari pihak nuffnang...
Semanagt blogging membara tau...ekekekek

Tapikan sis...
depent pada niat kita....

TiranaAduka said...

@Bro Frame
mantaop bro......
Untuk pemula biarlah berjinak jinak dengan nuff dan adverlet..
Innity kena traffik tiggi bro....

memang tak dapat di nafikan innity agak mewah adsnya....dan amat2 berlainan dengan nuff serta adverlet..

Pada yang ingin pasang innity....
mantapkan traffik blog terlebih dahulu..
maintain visitor...
dah cantik dalam sebulan tu...
lekas2 apply Innity....

dia akan balas pada e-mail anda...

selamat mencuba

TiranaAduka said...

@piko ija...
Boleh lah belajar dengan Nor Zila Sensei ni...
Dia tak sombong dan kedekut Ilmu....
TiranaAduka disini sebagai buktinya...

hahahahahha.....

Selamat berguru

TiranaAduka said...

@hazwan hairy
pergh....
sesaja je tu

TiranaAduka said...

Alhamdulillah syukur pada yang ada......

TiranaAduka said...

@Eca Dwinky Asha
Tak delah sis.....
khabar angin je tu...
1st.....sis kena pilih salah satu usah tamak-tamak..kalau rezeki tak kemana....pelan-pelan jana duit..Insya-allah ada hasilnya..

TiranaAduka said...

@abg cik
hanya sebilangan kecil sebab diaorang bukak 2 6 acct..
adverlet ada sistem yang ditek...haahahah...

kalau jalan yang betul insya-allah......akan dibantu olehNYA...

TiranaAduka said...

@boni kacak
betul tu boni...ada yang tak tahu...

huhuhuhuhu....

TiranaAduka said...

Barulah ada kesempatan nak komen disini....
kebetulan menarik pulak tajuk ni....

Anonymous said...

can you buy tramadol online legally tramadol dosage opiate withdrawal - tramadol overdose child