Ads 468x60px

Tuesday, July 31, 2012

"Char kuey Teow Dejavu di Teganu"

Sempena dengan drama yang tengah hot di TV3 sekarang ni iaitu Dejavu di Kinabalu....hohoho.. tak semena mena aku bagi nama resepi masakan char kuey teaw aku ni resepi "Char kuey Teow Dejavu di Teganu"....hebakkk ah..ahaks..ala ala drama gituuu..maklum la orang teganu  :-) 

Resipi ni aku masak untuk berbuka puase semalam.. tapi hari ni baru terhegeh hegeh nak kongsi kat korang..mintak maaf la ye...tak de niat pun nak memakruhkan puase korang semua ea... T_T.. sekadar nak berkongsi resipi cincai yang aku gigih nak buat ni.....hihihi


Ehsan: kamera tepon Samsung murah aku je...so gambar tak bape nak cantik..hohoho.


Nampak gambar tu kan, so ni la resipi yang aku cipta sendiri, lepas makan tu memang menjilat jari dan pinggan2 sekali...memang ohsem la..(mood puji diri sendiri)..hihihi

Bahan-bahan :
Kuey Teow(mee) 
Udang( ikut suka bape banyak korang nak)
Ayam( nak letak bole tak letak pon bole. ni aku letak sikit nak mempelbagaikan lg)
Taugeh
Sawi( nak letak bole tak letak pon bole)
Tomato
Cili padi(nak pedas bole letak)
Sos tiram
Kicap pekat
Sos cili
Garam
Gula
Lada hitam (serbuk)
Telur(1 biji)

Bahan Kisar(untuk goreng):
Bawang merah
Bawang Putih
Cili Boh

Cara masak:


1.Mula mula rebus dulu udang sehingga kemerahan, bila siap toskan udang dan amik air rebusan udang itu..(air rebusan ikut banyak mane kuey teow yang nak masak)masukkan sos tiram, kicap pekat, sos cili n serbuk lada hitam secukup rasa kat dalam air rebusan tu dan kacau...biarkan seketika...

2.Untuk mula menggoreng, panaskan kuali, masukkan bahan kisar dulu ye. lepas tu masukkan udang dan ayam.goreng sehingga masak...

3.Masukkan air rebusan itu tadi, pastikan sebelum masuk air itu, pecahkan dulu telur kat dalam air rebusan itu dan kacau laju2 hingga pecah dan sebati(kalau tak nanti kuah tak pekat n tak cantik).pastu baru masukkan dalam kuali..

4. Then masukkan garam, gula secukup rasa dan segala sayur mayur dan kuey teow,. kacau sekejap then tutup api, kalau biar lama nanti cepat kering..

5.Da siap....tadaa


Faham tak? ye cikgu... faham!! (kalau faham anguk-anguk kepala cikit ye...hihihi) 


Selamat mencuba







26 bakal falsafah:

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

perghhhh sedapnyerrrrrrrr

Nor Zilla Sensei said...

lepas makan memang menjilat jari la mak dara... perghhh.. hahaha

Hati Ku Terusik said...

sabar2...jap je lg nak berbuke...pekene terus char kuew tiow...hehe

Nor Zilla Sensei said...

hahaha...sabar ye.kalau nak makan buat sendiri lg best..dpt makan banyak.. :-)

Hati Ku Terusik said...

hehe...tolong buatkan bole?? hee

Nor Zilla Sensei said...

bole...bank in dulu duit br buat..hahaha

piko pink said...

hehe..awk wt kt piko ley x??

Nor Zilla Sensei said...

piko.. dekat je, jom masak sama2 neh..hihi

Hanif Idrus said...

Faham Cikgu!!!

IFA Athirah said...

weewit2!!

Yaya Azura aka Naz Azra said...

org tgeanu nie tak pernah buat pun lagi..hhihi

Nor Zilla Sensei said...

Hanif: faham ye.. bagus anak murid cikgu ni..hehe
ifa: pewwwit..hahaha
kak zura: nanti cuba buat yer, mmg best..

hazwan hairy said...

tgk time2 la ni lain mcm ja rasa..haha

Nor Zilla Sensei said...

sabar HH.. nanti makruh..hahaha

inche hlovate said...

nmpak mcm sedp tapi sya tak mkn char kueh teow :)

Nor Zilla Sensei said...

rugi tak makan... "-)

Munira Yaakop said...

wohoo..snguh mnduga iman d blan poso ni he =)

Nor Zilla Sensei said...

sabar2...hehe

Anonymous said...

sedapnye.nyum3

Zufar Najib said...

terima kasih atas resepi yang di kongsikan.haha :) sedap

Nor Zilla Sensei said...

En anom: mmg sedap..cuba la buat
Zufar: sama2.. nanti buat yer. :-)

Nasuha said...

emmm...nk3...hehe

Nasuha said...

selamat berpuasa :)

Nor Zilla Sensei said...

selamat berpuase jugak:-)

Sue-Rya Qistina said...

hai dik. salam kenal. akk follow u back. semoga kita kekal sbgi kawan di alam maya ye :D

::BudakaCamaTa:: said...

hai awak...name kita sama lah....char kuew tiow awak nampak sedap....thanx utk resepi tu...:)