Ads 468x60px

Friday, September 14, 2012

Pengalaman interview Pekerja not Bekerja!!


Selama ni kita je kan asyik mintak kerja and pergi "tebiu" kat mana2 company(tu kalau dipanggil la)
korang mesti dah pernah lalui pengalaman ni kan...kan..

Bagi yang da habis belaja tu, mesti sibuk2 nak cari internet,nak  kena pegi cc (cyber cafe) la,nak kena g pejabat pos la nak pos sijil2 semua, nak g ke bandar la nak cari kerja kosong. macam2 pengalaman kan..

Aku dulu pengalaman tersangat la scary nak mintak keje ni,macam2 dugaan. hampir nak "eksiden" pun ade.

Setelah bertungkus lumus cari kerja adela jugak yang sudi terima aku berkerja setelah berkenan melihat "resume" aku yang tak berapa nak herot tu. Alhamdulillah..

Tapi tu bukan tanda berakhirnya pencarian kerja aku, baru setakat di panggil temuduga, kalau panggilan tebiu goverment tu tak payah cakap la, sekadar kali pertama di panggil tebiu dan kali pertama menduduki exam, hamaigaddd.. dengan berbesar hatinya aku cakap dua2 FAILED!!

Setelah putus ase dengan bapak "goment" ni, aku alih arah pada syarikat swasta plak. nak buat macam mane kan kalu tu rezeki aku, aku terima dengan hati terbuka. 

Beralih pabila dipanggil interbiu syarikat swasta ni(beberapa pengalaman tebiu dengan company2),alhamdulillah, semua syarikat ni berurusan dalam bidang Oil n Gas. 
Dengan gayaku terketar ketar lututku tapi aku kuatkan semangat jugak.

U know what, time tebiu tu bapakla ramai yg tebiu aku sampai 5 orang, (hey asal ramai sangat, korang nak tengok aku ke nak tebiu aku)ecece..
mau tak terketar aku, nasib tak terkencing je...what the %^&*

Now da macam2 diorang tanya aku, saje la tu kan, nak kenakan aku...putar2 ayat sampai aku terbelit lidah nak cakap. time tu la kepelatan aku terserlah.. rase nak sepak2 je barang kat tepi.

Tapi alhamdulillah, semua tempat aku g tebiu semuanya aku di terima berkerja..hahahhaha..aku bukan pilih kasih, tapi di sebabkan atas hal2 tertentu aku terpaksa tolak yang mane aku diterima berkerja tu.

After da berkerja ni, now my turn plak kena tebiu orang lain..ahahahahhaa.. gelak aku tak hengat dunia...akhirnya aku dapat balas dendam (versi jahat seketika) macam mane time aku ditebiu dulu time tu la aku apply kat orang nak ditemuduga...

Bukan main lagi aku tanya diorang macam2 sampai tergagap gagap.. mesti dalam hati diorang cakap giler kuasa aku ni. padahal lagi dua orang bos ade sebelah aku.kikikiki..Puaskah? tebalaskah dendam itu?.
Aku tidak la sekejam itu hokeyyy.. saje nak test..ahaks.

Akhirnya semuanye selesai, diorang pun menarik nafas lega, after interview i kasi my business card, kot2 ade lagi yg nak mintak kerja, bole la contact2 kan.. untuk menolong orang lain jugak.

Tengah2 menaip ni pun ade pula dapat panggilan yang offer kerja tau..mak aiii. kerja dengan aviation plak tu.mesti job offshore je ni.dapat calling plak drp seorang kapten..hihiihi..nak mengggatal le tu..tp tak tau dapat tak. based dia kat KL.. sape tak nak kerja kt KLCC ni kot.. tapi kena fikir dulu.

Hope yang aku teview td diorang tak amik kisah.. im sorry k!!! :-)

muka garang baru lepas marah orang...huahuahua


Bagi yang masih lagi tak dapat keje tu teruskan usaha anda, InsyaAllah anda akan dapat jika tertulis disitu rezeki anda.




18 bakal falsafah:

piko ija said...

hehe...gudluck ye...meh ler kL

Nor Zilla Sensei said...

thanks.. tgh tgu jawapan ni :-)

Sue-Rya Qistina said...

all the best!
semoga ianya membuahkan hasil.
susah2 dahulu, senang2 kemudian :)

dEdEQ dE wIshEs said...

AMBOI .. HEHEH .. SELAMAT BERKERJA ERK ..

Wilma said...

Good luck Sis :-)

Sanji Ngatmi said...

dugaan perlu ditempuh dengan kaedah Islam .. Islam sudah berkembang .. Laksana bunga yang indah ..

Everything's Everythings said...

Kalau lah kau yg kne interview ak nnti jgn la kejam sgt eh.. haha mau aku keluar sapu tgn lap peluh bape kali nnti..

Owh buat pilihan yg bijak ya, gd luck ^^

Nor Zilla Sensei said...

betul tu kak sue.. thanks. supports yer :-)

Nor Zilla Sensei said...

hehehe.. testing je tu..ok thanks dedeq

Nor Zilla Sensei said...

thanks wilma "-)

Nor Zilla Sensei said...

InsyaAllah :-)

Nor Zilla Sensei said...

hehehe..nak rase pengalaman tevew ngn sy. mari2..ahhaha

ok doakan sy ea :-)

shinji izac said...

paling x syok bila interview ngn gov... cerewet benor...

Hanif Idrus said...

Teringat masa mula2 kena interview.....gaya penting...keke

Nor Zilla Sensei said...

tau xpe. gov nk dianaktirikan..hehehe

Nor Zilla Sensei said...

hahaha.xcakap pun xpe, isyarat tubuh 2 kena ade.hahaha

zila manaf said...

amekla kite bekerja.....plishhhhhhh

syafiqakarim said...

pengalaman cari kerja,benda paling
pahit dan perit dlm hidup aku weh