Sempena dengan drama yang tengah hot di TV3 sekarang ni iaitu Dejavu di Kinabalu....hohoho.. tak semena mena aku bagi nama resepi masakan char kuey teaw aku ni resepi "Char kuey Teow Dejavu di Teganu"....hebakkk ah..ahaks..ala ala drama gituuu..maklum la orang teganu :-)
Resipi ni aku masak untuk berbuka puase semalam.. tapi hari ni baru terhegeh hegeh nak kongsi kat korang..mintak maaf la ye...tak de niat pun nak memakruhkan puase korang semua ea... T_T.. sekadar nak berkongsi resipi cincai yang aku gigih nak buat ni.....hihihi
Ehsan: kamera tepon Samsung murah aku je...so gambar tak bape nak cantik..hohoho.
Bahan-bahan :
Kuey Teow(mee)
Udang( ikut suka bape banyak korang nak)
Ayam( nak letak bole tak letak pon bole. ni aku letak sikit nak mempelbagaikan lg)
Taugeh
Sawi( nak letak bole tak letak pon bole)
Tomato
Cili padi(nak pedas bole letak)
Sos tiram
Kicap pekat
Sos cili
Garam
Gula
Lada hitam (serbuk)
Telur(1 biji)
Bahan Kisar(untuk goreng):
Bawang merah
Bawang Putih
Cili Boh
Cara masak:
1.Mula mula rebus dulu udang sehingga kemerahan, bila siap toskan udang dan amik air rebusan udang itu..(air rebusan ikut banyak mane kuey teow yang nak masak)masukkan sos tiram, kicap pekat, sos cili n serbuk lada hitam secukup rasa kat dalam air rebusan tu dan kacau...biarkan seketika...
2.Untuk mula menggoreng, panaskan kuali, masukkan bahan kisar dulu ye. lepas tu masukkan udang dan ayam.goreng sehingga masak...
3.Masukkan air rebusan itu tadi, pastikan sebelum masuk air itu, pecahkan dulu telur kat dalam air rebusan itu dan kacau laju2 hingga pecah dan sebati(kalau tak nanti kuah tak pekat n tak cantik).pastu baru masukkan dalam kuali..
4. Then masukkan garam, gula secukup rasa dan segala sayur mayur dan kuey teow,. kacau sekejap then tutup api, kalau biar lama nanti cepat kering..
5.Da siap....tadaa
Faham tak? ye cikgu... faham!! (kalau faham anguk-anguk kepala cikit ye...hihihi)
Selamat mencuba
26 bakal falsafah:
perghhhh sedapnyerrrrrrrr
lepas makan memang menjilat jari la mak dara... perghhh.. hahaha
sabar2...jap je lg nak berbuke...pekene terus char kuew tiow...hehe
hahaha...sabar ye.kalau nak makan buat sendiri lg best..dpt makan banyak.. :-)
hehe...tolong buatkan bole?? hee
bole...bank in dulu duit br buat..hahaha
hehe..awk wt kt piko ley x??
piko.. dekat je, jom masak sama2 neh..hihi
Faham Cikgu!!!
weewit2!!
org tgeanu nie tak pernah buat pun lagi..hhihi
Hanif: faham ye.. bagus anak murid cikgu ni..hehe
ifa: pewwwit..hahaha
kak zura: nanti cuba buat yer, mmg best..
tgk time2 la ni lain mcm ja rasa..haha
sabar HH.. nanti makruh..hahaha
nmpak mcm sedp tapi sya tak mkn char kueh teow :)
rugi tak makan... "-)
wohoo..snguh mnduga iman d blan poso ni he =)
sabar2...hehe
sedapnye.nyum3
terima kasih atas resepi yang di kongsikan.haha :) sedap
En anom: mmg sedap..cuba la buat
Zufar: sama2.. nanti buat yer. :-)
emmm...nk3...hehe
selamat berpuasa :)
selamat berpuase jugak:-)
hai dik. salam kenal. akk follow u back. semoga kita kekal sbgi kawan di alam maya ye :D
hai awak...name kita sama lah....char kuew tiow awak nampak sedap....thanx utk resepi tu...:)
Post a Comment